En blijf gezond! ...

Ik ben nu ver weg van de Nederlandse beperkingen. Ergens is dat heel lekker. Hier kun je namelijk nog altijd buiten zitten op terrasjes, desnoods een extra trui aan. Sorry…

Er zijn wel nieuwe maatregelen. Mondkapjes in de openbare ruimte, en minder mensen aan een tafel in de horeca. En: de vluchtelingen mogen het kamp niet verlaten, slechts één persoon per huishouden mag naar buiten. Dat is niet te handhaven en leidt tot willekeur. Gelukkig zijn er veel gaten in het hek. Het  gaat zoals wel vaker:  de maatregel is bedacht door mensen die die realiteit niet kennen. In ons dagelijks werk moeten we op aantallen en mondkapjes letten. Voor de gezondheid, en omdat er gecontroleerd kan worden. Uiteraard voel je de beperkingen, met name in de communicatie. Je kunt meer op de ogen letten: ze lijken nog sprekender als dat het enige is wat je ziet.


Ernstiger is dat de kinderen niet naar school mogen. De scholen zijn open, maar de vluchtelingen mogen er niet naar toe. Gewone Grieken – kinderen en volwassenen – mogen zich echter vrij bewegen. Kennelijk beschouwt met de mensen in kampen als een controleerbare eenheid. En vindt men de ontwikkeling van de kinderen niet erg belangrijk. De kinderen vinden het niet erg dat ze vrij zijn. Mogelijk zullen ze vaker naar ons toekomen.

Gezondheid is een groot thema, niet alleen sinds corona. In de landen van herkomst werkt de zorg totaal anders dan wij gewend zijn. Dat betekent dat men erg vertrouwt op medicijnen, die in het Zuiden gewoon bij elke kiosk te koop zijn, ook antibiotica. Terwijl artsen veel moeilijker bereikbaar (of duurder) zijn. Bij  pijn koopt en slikt men iets op goed geluk, met slechte gevolgen voor de weerstand en de maag. Deze gewoonte hebben ze hiernaartoe meegenomen. Omdat medicijnen niet zo makkelijk te koop zijn, vragen ze dat van ons. Zo trof de coördinator de mensen aan, enkele jaren geleden.

Veel voorlichting was nodig, ook gewoon luisteren en begrijpen welke pijn eerder zielepijn is. De angst, onrust en frustratie die in buik, hoofd of rug is vast komen te zitten en met pillen niet weggaat. En langzaam langzaam werkt deze aanpak door. Veel geduld hebben. Geen pillen geven, hooguit paracetamol voor twee dagen – en natuurlijk ook weten wanneer dat verantwoord is. En de mensen helpen voor zichzelf te zorgen. In plaats van geld aan pillen te besteden, kunnen ze nu beter, vers voedsel kopen. Soms helpen we hen daarbij, met de bananen en mandarijnen, ook met extra vitamines in de winter. Zo proberen we langdurige eenzijdige voeding te compenseren, met hele kleine beetjes.  

Uiteraard zijn er ziektes die door artsen behandeld moeten worden, denk aan diabetes, epilepsie enz. Griekse bevoegde artsen schrijven recepten uit. De mensen moeten er dan zelf voor zorgen; dat doen wij – d.w.z. onze coördinator - voor hen. Met veel sponsorgeld – 2000,- per maand – en dankzij een bevriende apotheek die ons helpt maar ook een mooie omzet heeft, worden de medicijnen uitgedeeld. Wij helpen ook bij bezoek aan een opticien en voor brillen, wederom met sponsorgeld en goede contacten met de opticien.

Soms krijg ik de vraag wat de mening van de omgeving is over de vluchtelingen. Er zijn hier niet veel nare ervaringen geweest, afgelopen jaren aan één hand te tellen. Discussies zijn er wel eens, maar nooit op een hatelijke, akelige manier. Met partners zoals de apotheek, maar ook het takstation waar we lunchen, zijn er goede contacten. We, of de vluchtelingen, krijgen vaak iets extra’s toegeschoven. (Misschien is dat ook de Griekse aard, het gebeurt ook bij de bakker. Sympathiek is het in ieder geval.) Grieken zijn gastvrije mensen, en de regio is er een van vele volksverhuizingen, de laatste was 100 jaar geleden; men weet wat het is om te moeten vluchten. Maar het land heeft weinig mogelijkheden. Er zijn vele daklozen, ik zie vaak mensen naar buikbaars zoeken in de vuilnisbakken. Er is amper overheidssteun voor wie niets heeft.

Voor iedereen die dit leest: Blijf gezond, stay healthy, Μείνε υγιείς, سالم ماندن (Farsi)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Thessaloniki

Ieder in zijn bubbel

Een hartelijke kerstgroet /Bericht auf deutsch